Waarom?

Minder dan dertig procent van de mensen is gelukkig op zijn werk. Volgens de CEO van Unilever, dhr Polman komt dit doordat: "De waarden die werknemers in hun gezin hanteren niet stroken met de waarden die op het werk worden verkondigd."

Wij sluiten ons niet volmondig aan bij deze uitspraak maar zien wel dat medewerkers niet alleen worden beïnvloed door hun organisatie en collega's, maar ook door hun vrienden, partner en opvoeding. Deze 'beïnvloedingen' doen iets met mensen, ze kunnen bijdragen aan werkplezier maar ook afbreuk doen aan persoonlijk welzijn en productiviteit. Deze scan helpt mensen bij het nadenken over hoe dit 'veld van beïnvloedingen' bij hen binnenkomt. Tevens helpt de scan organisaties bij het inschatten van hun rol binnen dit veld van beïnvloedingen waardoor hun inspanningen richting medewerkers aan effectiviteit winnen. Simpel gezegd: de scan helpt organisaties bij het nadenken over welke inspanningen richting de medewerkers constructieve of negatieve effecten zullen hebben.

Onze methode

'Traditionele' scans of vragenlijsten zijn geïnteresseerd in persoonlijke waarden, capaciteiten en kenmerken. Maar een persoon is geen 'kleur' en is niet alleen op de wereld. Een persoon wordt beïnvloed door tal van mensen binnen allerlei contexten en is ook weer van invloed op zijn omgeving. Een focus op wat er 'in' de persoon zit is een versmalling en kan nooit zicht geven op wat er met personen, teams en organisaties gebeurt. We verbreden dan ook onze focus en vragen niet alleen naar individuele waarden maar ook naar de waarden die mensen in hun omgeving waarnemenen hoe deze zich verhouden tot zichzelf en de organisatie. . Deze verbreding helpt personen, teams en organisaties om na te denken over hoe interacties lopen en geeft een fascinerende kijk op werkbeleving, teamfunctioneren en organisatiecultuur.

Waarden

Eigen waarden

Sommige mensen hechten heel veel waarde aan samenwerken. Voor anderen zijn financiële vergoedingen enorm belangrijk en voor anderen is bijvoorbeeld het gevoel van loyaliteit ten opzichte van de organisatie zeer relevant. We zijn nieuwsgierig naar de waarden die mensen bij zichzelf herkennen. Dat is stap 1.

De waarden van anderen

Hoe belangrijk vinden collega’s samenwerken? In hoeverre vinden partners de financiële kant van werk relevant? Hoe was loyaliteit een waarde die gedurende de opvoeding werd vertegenwoordigd? De ideeën over deze onderwerpen beïnvloeden werkbeleving en welzijn. We helpen mensen en organisaties om na te denken over hoe dit soort zaken van invloed zijn.

Verhoudingen

Hebben mensen van 'thuis uit' meegekregen dat samenwerken heel belangrijk is maar werken ze nu in een organisatie waar ze ervaren dat het 'ieder voor zich' is? Het veld van beïnvloedingen kan leiden tot spanningen maar ook geruststellend en overzichtelijk zijn. De Value Spectrum Scan geeft zicht op overeenkomsten en verschillen die van invloed zijn op werkbeleving.

Resultaten

Mensen krijgen bij het afronden van de scan onmiddelijk een overzichtelijke weergave van de resultaten. De scan produceert dusdanig veel data dat de (geanonimiseerde) resultaten voor organisaties altijd in de vorm van een presentatie / workshop in dialoog wordt gebracht.

Privacy

We delen persoonlijke informatie niet met de organisatie waar medewerkers deel van uitmaken. Mensen kunnen dus zelf bepalen of ze persoonlijke gegevens willen delen met hun leidinggevende, collega’s of team.

Contact

Heb je het idee dat deze scan interessant kan zijn voor jouw organisatie? Ben je een coach, leidinggevende, beleidsmedewerker die het gesprek over organisatiecultuur, welzijn, carrièreplanning en work-life balance wil verdiepen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over ons

De Value Spectrum Scan is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Interactie - Academie en Made. Beide organisaties hebben hun sporen verdiend op onderwerpen als communicatie, systeemtheorie, psychologie, team- en organisatie-ontwikkeling en procesbegeleiding. Deze samenwerking berust op een gedeeld idee dat een innovatie in de omgang met bovenstaande thema's broodnodig is.